fredag 10 maj 2013

Inspiration till sommarköket.

Blev lite smått förälskad i bilden nedan (en gammal bild via hemnet från mitt arkiv). Jamen tänk bara.  Morgonsolen, tekoppen, tidningen, frukosten och kaffekokarens brummande i bakgrunden och ivrigt fågelkvittrande på altanen. Hungriga små barn med lockigt hår som kommer intassande i hopp om pannkakor. Förhoppningsvis en morgonpigg man som serverar hela familjen frukost. Fniss.

Hemnet
Godmorgon fina och tänk vilka härliga tider som ligger framför oss nu. I Vasa känns det tyvärr inte sådär jätte somrigt idag, men det närmar sig.

Ni vet att jag är förtjust att analysera inredningsbilder så vi kör en sådan fredag till ära. 

Alla fem elementen är representerade på bilden ovan. Ni ser kontrasten mellan det vita och svarta, yin och yang. Golvet busar till det och utan rutorna skulle nog hela rummet kännas lite tråkigt. Jordelementet plockas upp i pallarna och på väggdekorationerna. Träelementet ger liv till inredningen och skvallrar om sommar och sol. Med blommor får man nog tänka the bigger the better. Beroende på rummet förstås.

Tvåsamheten lyfts fram genom valet av belysning vilket är ett lätt sätt att skapa karaktär till ett annars oroligt rum. Eldelementet representeras av allt ljus som även hör till yang. Med så mycket ljus är det med andra ord viktigt att ta in yin, de mjuka formerna, så att inredningen ändå känns välkomnande och varm. Man kunde lugnt ha tagit in mera mjukhet här om man ville. För ni vet de sena sommarkvällarna och hur skönt det är att krypa in under en filt, vi behöver värmen i inredningen även på sommaren. Eldelementet är  även den lilla detaljen som den prickiga porslinskatten på fläkten.

Tämä kesäinen keittiö puhuttelee minua kovasti. Tässä on kaikki feng shuin elementit kohdallaan. Vihreys, valo, puu sekä musta ja valkoinen joka luo upean kontrastin. Lattia luo leikkisän tunnelman ja ilman sitä huone ei tuntuisikaan yhtä miellyttävältä. Kaikki tämä valoisuus kaipaisi ehkä rinnalleen vähän enemmän pehmeyttä - pyöreä keittiöpöytä esimerkiksi loisi ihan eri tunnelman. Tai hieman pyöristetyt kulmat keittiösarakkeessa. Lapsiperheelle ainakin plussaa. 

Taas on perjantai, ihanaa. Tulisikohan se aurinko nyt?

3 kommentarer:

 1. Jag suger in och lär mig! Hmmm, hur kopplas katten till eldelementet? Porslinet, färgen, prickarna, djuret, det glansiga eller vad?

  Kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, uttryckte mig lite oklart märker jag. Alla motiv med djur och människor går till kategorin eld. Om man tänker trenden med insekter och djurmotiv på kuddar och tavlor så är det helt super från feng shui vinkel. Elden är det svåraste sättet att plocka in i hemmet eftersom många känner att man inte vill plocka in den röda färgklicken.

   Kram!

   Radera
 2. Åh, vilket fint kök!!

  Vet inte om du såg min bild på bloggen igår på vårt kök? Vi gjorde en flytt av köket 2009 från en helt annan del av huset dit det är idag och jag förstår inte hur jag tänkte när jag bestämde det svarta kaklet??!! Skulle så gärna vilja ha ett sådant kakel som är på bilden. Skulle göra hela vårt kök mycket ljusare och luftigare.

  Kram Linda

  SvaraRadera