onsdag 13 februari 2013

Vi kikar närmare!

Idag är det dags att presentera såväl lösningar som problem för kontorsutrymmet som fick genomgå en liten förändring. För att se inlägget med före och efter foton klicka här.

Det fanns två slående problem med rummet från feng shui och välmående aspekten. Möbleringen och färgerna. Dessa två ytterst viktiga faktorer med tanke på trivsel och framförallt välmående var det som avgjorde vilket rum jag skulle fokusera på vid Östanlid.

För att få reda på mera om rummet valde jag att använda mig av en tre dörrars bagua. Det vill säga, den mentala kartan som placeras över en planlösning. Sagt och gjort, med hjälp av baguan bestämdes vilket av de fem elementen fick ta mest plats. Det var träelementet. Träelementet står för all typ av växtlighet och gröna nyanser (även lodräta ränder om man vill använda sig utav formen). Genom att ha varit på ett första besök på Folkhälsan och hunnit kartlägga situationen, både rumsligt och genom att få en inblick över den hektiska vardagen, kände jag mig otroligt nöjd över att träelementet skulle få dominera. Jag kände ett stort behov av att tillsätta något som skulle fungera lugnande och stressfritt för att skapa balans i den fartfyllda vardagen som innebär mycket spring från ett ställe till ett annat. De gröna tonerna är enligt färgpsykologi lugna och avkopplande. Mitt mål var att skapa en liten oas som skulle fungera avkopplande den stunden personen sitter framför datorn - Ett ställe att ladda batterierna och samla krafter på. Svårigheten var att finna balansen mellan den avkopplande känslan som jag ville uppnå utan att förlora känslan av den aktiva miljön som behövs för att behålla fokus och  som är så viktig för koncentrationsförmågan. Där kom den röda färgen in - den är den mest aktiva av färgerna och står för kvaliteter som aktivitet, mod och styrka. Den lilla röda diamanten som syns på bilden hade ett speciellt värde för personen i rummet - den åkte naturligtvis fram och blev en del av blickfånget i rummet som fönstret kom att stå för. Den röda färgen står även för eldelementet. Andra personliga föremål på kontoret ger rummet karaktär och berättar mycket om den person som jobbar där och kan fungera som en motivationskick när det behövs - på samma gång fungerar de som viktiga påminnelser om vad som är viktigt i livet. I detta fall såg jag hur framförallt familjen stod varmt om hjärtat med alla teckningar och minnen som fanns varsamt fastnålade på en tavla. Allt fick naturligtvis stanna.

Möbleringen är A och O i ett kontorsutrymme. Kom ihåg det, kära ni. Både på jobbet och där hemma! Möblera alltid så att ni sitter i kraftposition! Tidigare var bordet placerat in i hörnan vilket gjorde att man alltid satt vänd in mot väggen när datorn användes. Detta handlar om människans grundbehov - att känna sig trygg och att ha en känsla av kontroll. Detta är ditt rum, här skall du må bra! 

Eftersom vi plockade in mycket av träelementet så behövdes även en rejäl dos av vattenelementet  - det står de blåa nyanserna för och även i de svarta detaljerna som kom in genom detaljer i gardinen och blomkrukan. Detta passade mycket bra eftersom den blåa färgen var en favorit för personen i fråga och det skvallrade t.ex. de ljusblåa Kivi-lyktorna om som fanns i rummet från förut.

När vi plockade bort den beiga mattan kändes rummet direkt bättre - där fanns ett överflöd av jordelementet som upprepade sig i alla möbler, en fondvägg och mattan. Alla väldigt dominerande på sitt sätt och även kantiga i formen. Balansen mellan jordelementet och metallelementet kändes genast bättre och höjde trivselfaktorn i rummet avsevärt när en ny matta kom in. Inga nya möbler behövdes, det räckte med en genomtänkt möblering och lite skruvande.De runda formerna skapade balans mellan yin och yang. Allt det kantiga behövde något mjukt vid sin sida för att man skulle trivas i rummet. Den stora runda mattan förstorade rummet minst med två meter på bredden - och det, ja det behövdes verkligen!

Jag skulle kunna fortsätta länge med att berätta om allt som togs i beaktande när jag planerade rummet. Men resten får förbli mina yrkeshemligheter tillsvidare. Fniss. Huvudsaken är känslan som skapades i rummet. Tack vare alla de fem elementen närvarande, yin och yang och ett behagligt energiflöde skapades en harmonisk helhet.

Målet och utmaningen för mig var att få till en förändring med så små medel som möjligt. Denna förändring landade i sin helhet på att kosta ca 75 euro. Då kostade vi på oss en ordentlig grönväxt med alla dess nyttoeffekter och dessutom krukan i återvunnet material. Räknar man bort grönväxten och krukan landar vi på ca. 55 euro.

Damerna på Östanlid var mer än nöjda med slutresultatet och det blev många nyfikna blickar och en hel del diskussion om feng shui. Kramen jag fick förrän jag lämnade stället värmer mitt hjärta än idag. Vi ses snart igen!

Gardinen är från Vallilas kollektion, en länk till Vallilas hemsida finns här. Gardinen är inköpt från Anttila och är Arvidssons Textil designad av Björk-Forth. Mattan är en Pirta Rondo bukleematta (här). De röda runda tabletterna är inköpta vid Anttila. Blomman i fönstret och krukan är från Sunds trädgård i Jakobstad (här) Krukan är av återvunnet material, för att se mera av dessa finingar klicka här.


Haasteeni muutoskohteessa oli luoda stressitön työtila joka tasapainoittaisi terapeutin kiireistä työpäivää mutta samalla ylläpitäisi sen aktiivisen tunteen joka on tärkea keskittymiskyvyn kannalta. Vihreän värin ja kasvien avulla loimme rauhallisen tunnelman - tähän vaikuttavat myös kaikki pyöreät muodot jotka tasapainoittivat kanttisen olemuksen joka ennen muutosta vallitsi huonetta täysin. Punainen väri kuluu tulielementtin ja on hyvin tärkeä ominaisuudeltaan työympäristössä, se lisää aktiivisuutta ja motivoi tätä mukaan työhön. Tätä lisäsin pieniin yksityiskohtiin jotta se ei hallitsisi pientä ja syvää huonetta.

Koska vihreä elementti on se joka toimii päävärinä lisäsin myös reilusti vesielementtiin kuuluvia värejä. Siniset ja mustat yksityiskohdat tuovat tasapainon vihreyden rinnalle ja kuuluvatkin näin vesielementtiin. Poistamalla ruskean maton huone sai paljon ryhdikkäämmän tunnelman ja näin myös metallielementti (valkoiset seinät) pääsi esille raikkaampana ja piristävämpinä. Tätä huone kaipasikin - valkoista puhtauden tunnetta!

Työpöydän asettelu kulmaan seinää kohti olikin se toinen seikka joka antoi minulle hieman päävaivaa. Muistakaa aina asetella työpöytänne niin että kasvonne ovat ovea kohti (Kotona myös!) Tämä pieni tärkeä muutos tekikin ihmeitä henkilölle joka istahti tietokoneensa äärelle muutoksen jälkeen - Se tunne kuin sen oivaltaa, se on merkittävä! 

Muutos tehtiin pienin muutoksin (mutta tärkeillä) budjetti oli tiukka ja yhteensä siihen upposi noin 75 euroa. Satsasimme kunnon vihreään kasviiin ja luonnonystävälliseen, hiemaan kalliimpaan, kierrätettystä materiaalista tehtyyn kukka purnukkaan. Kasvin ja purnukan poislukien muutokseen meni alle 55 euroa. Mikä tärkeintä - naiset jotka taakseni jätin muutoksen jälkeen olivat yhtä suurta hymyä! Niin olin myös minä - kiitos.


2 kommentarer:

  1. Jag skulle vara väldigt intresserad av att pröva en tre dörrars bagua över just vår lägenhet. Men eftersom vi hyr av kommunen tror jag nog inte att vi får tillgång till planlösningsritningarna så lätt. Finns det andra sätt? Känner att jag skulle vilja ge det här med feng shui en chans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christina! Vad roligt att du känner att feng shui skulle kunna vara din grej! Du kan alltid kontakta kommunen. Det SKALL finnas planlösningar att fås till varje fastighet. Det finns egentligen inga andra alternativ - fastän man gör en kompassbagua behövs planlösningen där med. Jag rekommenderar dig att kontakta kommunen! Det är bättre att göra det rätt från början, för informationen du får via baguan kommer att styra de förändringar du möjligtvis vill få till i ditt hem. Lycka till och fråga bara om du är osäker på något!

      Radera