torsdag 10 januari 2013

Inre balans.

Vi känner alla till dom dagarna i livet då allt känns fel, allt blir fel och man önskar egentligen bara att dagen skulle vara förbi. Det finns inget hockus pockus som trollar bort de dagarna, men det finns definitivt åtgärder som man kan ta sig till.

Satsa lite extra på ditt sovrum. 

En dålig dag kan se ut såhär: Du försover dig och hoppar upp ur sängen. Din sovrumslampa har varit sönder i några dagar redan och du söker irriterat efter strumpor i mörkret. Du ger upp och tar de första bästa och går iväg. Varje trafikljus lyser rött och klockan tickar. Detta är förstås den dagen då ni på jobbet har pausgymnastik för första gången - utan skor. Du önskar att ingen ser när du står där med din svarta strumpa på högra foten, och den rosarandiga på vänstra foten. Du ler utåt, men inombords är du arg på dig själv, dina strumpor och på din lampa. När du kör hem på kvällen tänker du på obetalda räkningar och alla ogjorda arbeten. Jag vågar påstå att de flesta av oss i detta skede är inne i ett negativt tankemönster. Fortsättningen kan man ju bara ana. Troligen har det blivit vattenläckage där hemma och du får snorkla dig fram till kylskåpet på kvällen.

För att få kontroll över en sådan dag skall man vara extremt duktig på att hantera sina tankar för att vända allt till något positivt, eller ens överkomligt. 

Med små enkla medel kan man bryta denna negativa händelseförlopp.

Till den mentala biten hör att man gör av sig med alla sådana tankar som tar energi av en. Några exempel för att göra det konkret:

-Skriv listor för att få ner tankarna på ett papper. Lägg inte energi på att tänka på alla måsten i flera dagar. Ha dem på ditt papper istället och pricka av vartefter.
-Skjut inte upp på att ringa eller skicka iväg jobbmejl.
-Ha rutiner med praktiska saker som att betala räkningar.
-Ring din vän som du så länge har tänkt på.
-Träna när du har tid så att du inte påminns om det alltid när du inte har tid.
-Ring eller hälsa på dina mor och farföräldrar istället för att tänka på att du borde göra det.

I hemmet gäller det att åtgärda saker i den takt som de behövs åtgärdas.

-Byta lampor.
-Flytta på byrån som du alltid slår i din fot i.
-Köp nya batterier till din klocka.
-Gör dig av med sådana föremål/möbler som du verkligen känner att stjäl din energi.
-Organisera hyllor och lådor.

Själv har jag ibland mycket svårt att få gjort vissa av punkterna och jag vet exakt varför det är så. Jag får ingen vinning av det just då, och ingen klappar mig på axeln när det är gjort. Men när en sämre dag uppenbarar sig faller oftast allt över oss och det är då man förstår vikten av att vara förberedd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar