onsdag 5 december 2012

I ständig förändring.

Ok, vad vet vi hittills? 

- Feng shui handlar om balans mellan färg, form och material. 
- Feng shui skapar ett större värde för den tid och energi vi lägger ner på att göra våra hem snygga och trivsamma. (Detta kommer även ni snart att kunna tillämpa på era hem för att göra era vardagssysslor med nytt intresse.)

Nu sätter vi till oss själva.

Någon annan som tycker om att möblera om (och om och om igen)? Själv är jag mer än skyldig till detta. Min stackars lilla familj kan aldrig veta vad som väntar bakom dörren när de kommer hem på kvällen om jag har varit hemma en hel dag. Vad är det egentligen för fel på mig? fniss. 

Varje dag vaknar vi upp med olika förutsättningar för hur dagen kommer att bli, och det är ingen annan än vi själva som styr dessa förutsättningar. Det som styr oss mest är vår första tanke och det första vi ser när vi slår upp ögonen. 

Om du varje dag vaknar upp med röriga tankar: en lång lista med sådant som ska uträttas och många saker att komma ihåg är du stressad redan före dagen egentligen har börjat. Lägg då ännu till en hög med kläder och jobb/skol relaterade saker i en sned hög bredvid, (hujjadå!) Här kommer troligtvis en ljus och neutral inredning att hjälpa. Vita, ljusa färger och en möblering som känns bekväm och mysig gör oss lugnare. Om du ofta vaknar upp lugn och har svårt att komma igång kommer du troligtvis att behöva en inredning där det sker något. Man kan nästan känna hur en "vild" inredning med glada färger kombinerat med en lugn personlighet ger balans.

Föreställ er en stressad person i bild nummer ett. Så skönt!
Föreställ er sedan en lugn typ som behöver lite stimuli för att vaknas i bild nummer två.


Älskade hem 10/2012
Älskade hem 10/2012

Nu är ju livet inte så att man varje dag vaknar upp endera lugn och harmonisk eller med kaos i huvudet.  Allt man har på gång i sitt liv inverkar självklart och det är delvis en orsak till varför ens hem kan kännas helt rätt ena dagen, medan man vill ändra på precis allt den andra dagen. I feng shuin handlar detta även om energi som behöver balanseras. En person med oroliga tankar skapar orolig energi som behöver balanseras med något som skapar en lugn känsla (inredningen i detta fall). Därför har man oftast också en vinnarkänsla efter att man gjort en förändring, allt känns så rätt igen. Äääntligen förstod man att flytta på soffan och byta färg på inredningen. I värsta fall kan denna känsla vara ett minne blott redan om några dagar när man vaknar upp med andra tankar och ett annat humör och framförallt med andra behov.

Hur löser man detta med feng shui då? Jo, man lär sig att att möblera ett hem så att det (nästan) alltid känns rätt oberoende av humör, tankar eller energi. Man får även tydliga riktlinjer för vilka färger och former som känns naturliga i olika områden av ens hem. Praktiskt, enkelt och sparar både energi och pengar.

Jag avslutar med att konstatera att vår soffa aldrig har fått stå på samma ställe så länge som den nu har gjort. Man kan då alltså anta att Ninas humör har varit aningen varierande och balansen har äntligen välkomnats. Fniss.2 kommentarer:

  1. Jag tror att jag behöver bild nummer ett (en stressad person som behöver finna lugnet hemma). Men kanske man kan ha ett rum som är fylld med färg som "får igång en.." :) Tack för inspirationen du ger! Kram / Mikaela

    SvaraRadera
  2. Du får stäng in dig i ert sovrum ibland och ignorera byggkaoset en stund! kram! <3

    SvaraRadera