måndag 10 december 2012

Möbleringen då.

I feng shuin pratar man om kraftposition. Det är något man strävar till att uppnå speciellt när man möblerar med möbler som man använder länge eller ofta i hemmet eller på arbetsplatsen. Hur man placerar dessa möbler påverkar både vår koncentration, trivsel, sömn och därav hur vi mår i vardagen.

Vi tar skrivbordet som första exempel.

Skrivbordet placeras ofta gärna in mot en vägg eller under ett fönster. Många gånger lämnar dörren bakom ryggen när man möblerar så. I dessa fall har skrivbordet inte kraftposition. För att uppnå kraftposition vill man få uppsyn över dörren. Det är det viktigaste. Om man ställer skrivbordet så att man har uppsyn över både dörren och fönstret har man lyckats möblera ett arbetsställe där man troligtvis trivs.

Kraftposition kallas ibland för armchair position, tänk dig att möblera så att du får stöd bakom ryggen och på sidorna, med fri sikt framåt (likt en fåtölj som du sitter i).  Om du skriver/jobbar hemifrån och alltid flyttar ut datorn från skrivbordet till t.ex. köksbordet sitter du troligtvis inte i kraftposition i arbetsrummet. Möjligtvis vid köksbordet?

Bilden nedanför visar en snygg arbetsvrå i ett hem. Om man arbetar eller skriver mycket hemifrån och har svårt att koncentrera sig är detta kanske inte bästa lösningen. Genom att svänga på bordet och dra det ut från väggen får man stödet bakom ryggen i form av en vägg och då slipper man även att stirra rakt in i en vägg mellan skrivandet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar