måndag 18 februari 2013

Rensa i röran - varför?

När vi rensar i röran där hemma påbörjas ofta även en process i vårt inre. Man städar bokstavligen upp i sitt liv och börjar på ett nytt kapitel. 

Det är inget nytt påstående för er som har följt min blogg. Hemmet och vår bild av oss själva hänger starkt ihop. När du rensar i ditt hem och skapar ordning och framförallt gör dig av med överflödiga saker blir ditt hem mera harmoniskt - du trivs bättre och du mår bättre. Känslan är befriande och uppfriskande. Att vi alla har överflödiga saker är ett faktum i dagens samhälle. Ibland är det självförorsakat, men ibland handlar det även om saker man har fått.


Var ska man börja rensa?
  • Där man har saker som inte används eller saker som man inte uppskattar.
  • Där det råder oordning - kaos. 
  • Där man har för många saker på liten yta.
  • Där alla påbörjade projekt som inte blivit avslutade ligger (under en längre tid).


När man rensar i röran handlar det inte endast om att frenetiskt torka dammkorn under köksbordet och ovanför köksskåpen - den jobbigaste och den mest betydelsefulla delen är att ta tag i sådan röra som du vet att har tagit energi från dig en längre tid. Det handlar om att plocka saker som hamnat på fel ställe, sortera, slänga, sälja, skänka bort och förvara. Framförallt handlar det om beslut om vad du är redo att släppa taget om - såväl fysiskt som psykiskt. 

Vissa känner på sig att det är lite oordning på alla håll i hemmet, medan andra kan peka ut precis var deras röra sitter. Känslomässigt är de ofta starkt förknippade till något del av ens liv.

Ni som vill dyka in i ämnet ytterligare för er själva kan läsa boken "Rensa i röran" av Karen Kingston. Den är lättläst, lätt att förstå sig på och bjuder på många ahaa-upplevelser. Man kan beställa boken t.ex. här. Temat fortsätter även på bloggen för den som är nyfiken.
Onko sinulla tavaroita kodissasi joita et käytä tai joita et yksinkertaisesti enää arvosta? Onko epäjärjestys vallannut osan kodistasi? Onko sinulla liikaa tavaraa pienessä tilassa? Vai onko sinulla monta aloitettua projektia joita et usko päättäväsi?

Jos vastaus on kyllä, kyllä, kyllä ja kyllä on aika aloittaa tavaroiden karsiminen. Kaikki nämä asiat vievät päivittäin energiaa ja vaikuttavat myös itsekuvaamme. Te jotka seuraatte blogiani, te tiedättekin jo että koti on peilikuva sisimmästämme. Näinollen, kun alamme siivoamaan kotiamme puhtaaksi näistä asioista se on myös kunnian osoitus itseämme kohtaan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar