måndag 4 februari 2013

Att välja rätt rum för rätt syfte.

Idag kickstartar jag min hjärnaktivitet genom att fortsätta på temat -kompass och färgsättning- som jag inledde här med inlägget "att färgsätta ett hem enligt feng shui". Förhoppningsvis och troligtvis ger detta även er lite höjda ögonbryn och till och med några rynkor i pannan för en stund - men lugn, bara lugn. Det är så mycket enklare att förstå än man först kan tror! 

Det finns alltså två tekniker som jag kan använda mig av när jag gör en analys av en planlösning. Den mentala kartan eller kompassbaguan. Detta är de två helt helt unika sätten att tillämpa på ett hem. Låt oss koncentrera oss på kompassen en stund.Varje vädersträck har sin egen unika energi - precis som jag tidigare har beskrivit att olika färger och former har sin specifika energi, (läs här). Vissa energier är aktiva och vissa är lugna, tysta. Dessa energikvaliteter vill vi använda till vår fördel i hemmet, på kontoret och i trädgården. Varför just på dessa platser undrar ni kanske då? Jo, för att dessa platser är de vi alltid återkommer till och spenderar mycket tid i. Vi blir mest påverkade av omgivningen på de ställen där vi spenderar mest tid - väldigt logiskt, ja.

För att ta reda på vilket vädersträck olika delar av hemmet är riktat mot använder man sig av kompassen. I grund och botten handlar det då om hur ett hus är placerat i naturen. Vi tar några exempel i all sin enkelhet:

Sovrummet vill du placera i ett vädersträck med lugn energikvalitet. Sover du dåligt och har testat på alla metoder för att förbättra på detta och inget hälper? Då kan en ommöblering och till och med byte av rum  vara på sin plats. Arbetsrummet vill du ha i ett aktivt vädersträck. Har du svårt att koncentrera dig och lider av konstant huvudvärk på jobbet eller i hemmakontoret? Är rummet möblerat rätt? För att skapa balans använder man sig av mera lugna färger och former i de aktiva områden, och tvärtom.


Vi avslutar med en sista tanke för att avrunda det hela: Förr i tiden placerade man hus helt annorlunda i naturen. Då tog man vara på denna information på ett helt annat sätt. Se dig runt när du är ute på landet - de äldre husen är troligtvis placerade i en helt annan linje än alla nya hus. Numera vill man få in så många hus som möjligt på ett litet område.

Bilden är från helgens födelsedagsfirande och minstingens rum. Detta är inte vilken måndag som helst - idag ger jag all min kärlek, uppmärksamhet och tid åt vår lilla två(!)-åring.

Värimaailma ja kompassimietteet jatkuvat näin maanantain kunniaksi. Kun kotia analysoidaan feng shuin mukaan käytetään kompassia jotta nähtäisiin mihin suuntaan kodin eri huoneet ovat suunnattuja. Jokaisella ilmansuunnalla on oma energiamuotonsa. Jotkut ovat aktiivisia ja jotkut ovat rauhallisia, hiljaisia. Tätä käytämme hyväksemme sijoittamalla esim. makuuhuoneet rauhalliseen suuntaan ja työhuoneet aktiiviseen suuntaan. Väreillä ja muodoilla voimme tasapainoittaa aktiivista huonetta rauhallisemmaksi ja rauhallista huonetta aktiivisemmaksi, jotta viihytyisimme huoneessa niin hyvin kuin mahdollista. Tasapaino on aina se mihin tähtäämme - mutta joissakin huoneissa kaipaamme luonnollisesti vähän aktiivisempaa ulkomuotoa.

Tämä maanantai ei ole mikä tahansa maanantai. Tänään halaamme ja suukottelemme pientä kaksivuotiastamme erityisen paljon. Kuvat ovat viikonlopun synttärivietosta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar